Frica, motorul societatii

Nu stiu de unde, da’ de undeva m-a lovit. Vorba lui Mircea Badea, chemati-va vecinii, prietenii, neamurile ca urmeaza o dezvaluire epocala.

Deci, respiratie adanca, pocnim degetele, doamnelor si domnilor, evolutia societatii (era sa ma scap si sa zic socialiste, multilateral dezvoltate) si progresul umanitatii se datoreaza in proportie covarsitoare fricii. Frica ne este inoculata de mici, vezi reactii de genul “daca nu esti cuminte, te dau la tigani sa te duca cu ei”, “nu cobori in pivnita blocului, ca acolo e bau-bau”, “daca urci in copac o sa cazi si o sa iti rupi picioarele”. Toate aceste amenintari au rolul de a il tine pe copil in unele limite, in marea majoritate a cazurilor doar pentru comfortul psihic al parintilor mai degraba decat pentru binele lui. Copilul, pe masura ce creste, isi proiecteaza “fricile” pe situatiile in care se gaseste. Asa va ajunge sa ii fie frica sa vorbeasca neintrebat la scoala, sa ii fie frica de faptul ca nu va intra la liceu sau la facultate. Pe plan emotional ii va fi frica sa nu fie respins, de unde si tendinta oamenilor de a se organiza in grupuri cu interese comune, vezi trupele de motociclisti, bisericutele de la scoala, trupele de “baieti de cartier”.

Bun, veti zice in fata acestor adevaruri incontestabile, dar ce legatura are asta cu progresul omenirii? Eh, daca faci un pas in spate si nu te uiti doar la situatiile concrete ci vezi fenomenul asta al fricii la nivel global vei constata urmatoarele. De frica sa nu fie mancati, predecesorii nostrii s-au grupat in cete, triburii, etc. De frica sa nu inghete s-au riscat sa isi aduca in pesteri niste crengi care ardeau. De frica unei lipse de mancare s-au gandit ca “poate ar fi mai bine sa ramanem pe campia asta si sa o cultivam decat sa ne riscam sa plecam de-aici si sa nu gasim altceva de mancare” si asa au renuntat la a fi nomazi. Apoi, s-au inmultit si a inceput sa le fie frica de faptul ca nici campia aia nu le va ajunge….asa ca si-au facut niste ciomege si i-au alungat pe toti cei care mai voiau sa se stabileasca pe campia lor. Dintr-un singur foc a pus bazele organizarii tertoriale si a armatei. Dupa o vreme au constatat ca totusi, sunt prea multi pt campia lor asa ca au trebuit sa inventeze plugul, ca sa scoata mai multa mancare. Din cauza fricii de diverse fenomene naturale care se intamplau pe langa ei (vezi traznete, eclipse, secete) s-a inventat religia. Din cauza fricii de celalte grupuri de pe alte campii au continuat sa cristalizeze ideea organizarii teritoriale si a armatei culminand apoi cu cresterea peste noapte a structurilor de aparare. Zidul Chinezesc, construit de frica mongolilor si utilizat si ca mijloc de exterminare a celor care nu erau de acord cu imparatul. Stalin, Pol Pot, Mao si Idi Amin la un loc s-ar rusina daca s-ar compara la numar de victime cu imparatii dinastiilor Qin si Ming. Iac’-asa  s-au inventat metode noi de constructie si in paralel de exterminare a dusmanilor. Eh, nu vreau sa ma lungesc mai mai mult cu paragraful asta si presupun ca ati prins ideea. Ca sa fiti siguri ca v-ati prins despre ce vorbesc, faceti urmatorul exercitiu. Ganditi-va la o inventie notabila si veti vedea ca fara foarte mari eforturi veti gasi modul in care aceasta a fost motivata de frica.

Oare fara frica unde am fi fost? Astept contestatari ai acestei teorii.

Advertisements

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: