Romania, sergentul UE

Romania conditioneaza acordarea statutului de stat candidat la aderare in UE pentru Serbia. De ce, va intrebati? Conditioneaza acordarea acestui statut de semnarea unui protocol bilateral referitor la drepturile minoritatilor, care ar prevedea acceptarea inavtamantului in limba romana si a bisericilor ortodoxe romanesti pentru romanii din Timoc si Banatul Sarbesc. Aparent, pozitia Romaniei e corecta. Atat timp cat sarbii din Romania au acces la scoli si licee cu predare in limba materna, respective biserici, in sud-vestul Romaniei ar fi normal ca si romanii din Serbia sa aiba aceleasi “facilitati”.

Problema apare in modul de manifestare a acestei “dreptati”, si anume cu o atitudine de sergent, cu testul psihologic trecut pe blat, fata de ultima serie de bibani ajunsi in unitate. Ia sa facem o incursiune prin istorie. Serbia a fost de-a lungul timpului cel mai bun vecin al Romaniei, excluzand Marea Neagra. Ungurii vor Ardealul, bulgarii ne-au luat Cadrilaterul iar rusii, Basarabia si Bucovina. La un moment dat poate imi fac chef sa dezbat mai in detaliu si incursiunea asta prin istorie, ca mancatul asta nu-i asa de simplu cum crede lumea, dar pana atunci sa luam asta ca si punct de pornire. Cum s-a comportat Romania fata de ceilalti vecini?

Ungaria – Pupati putin in fund pentru ca aderarea Romaniei la UE depindea de ei. Minoritatea maghiara din Romania are atatea drepturi incat nici ea nu le stie pe toate, marea lor majoritate obtinute prin santaj politic. Mai tineti minte nebunia declansata de tablitele bilingve, de predarea in limba maghiara, de universitate maghiara la Cluj, autonomia tinutului secuiesc, limba maghiara in administratia locala etc. Oare de ce Romania, deranjata fiind de aceste cereri ale maghiarilor, le face, la randul ei, Serbiei? Simplu. Sergentul, suparat fiind ca locotenentul i-a dat un sut in fund, se duce si-l ia la palme pe primul biban pe care il intalneste pe hol.

Rusia – Rusia e colonelul. Fata in fata cu colonelul, sergentul zambeste mieros pentru ca, fara bunavointa lui, n-ar putea baga in unitate niste lazi de bere, lazi din care bineinteles ca si to’ar’su colonel isi ia partea….plus ca il mai pune sa-i ia si niste pachete de tigari. Evident lazile de bere sunt gazul rusesc si pachetul de tigari e pretul mare pe care Romania il plateste, comparativ cu celelalte state europene. Odata colonelui plecat, sergentul incepe sa-l besteleasca, sa-l faca “comunist nenorocit” si sa se laude ca stie el pe unii care “o sa-l rezolve”, dupa care confisca tigarile primului biban pe care-l intalneste.

Bulgaria – Tot un sergent cu care Romania joaca table. Cand castiga, se bate cu pumnii in piept, cand pierde ii bate pe bibani cu pumnii in piept.

Ba, oare cat de incuiat sa fii sa nu iti dai seama ca odata “calificata” la aderarea in UE, Serbia va trebui sa indeplineasca niste minime criterii in ceea ce priveste drepturile minoritatilor? Corect, zice sergentul, da’ mai tre’ sa dau si io un sut in cur cuiva, fara sa se ia in calcul faptul ca bibanu’ ala e posibil sa ajunga locotenent destul de repede.

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: