Euro 2012

Se intampla chestii prin tara. Ponta si Antonescu se cearta cu Base. Au trecut alegerile locale. Creste Euro. Se scumpeste benzina …. dar aceste mici detalii ne lasa rece. Avem Euro 2012.

Contrar uzantelor din ultimii ani, la editia asta de Euro chiar am urmarit meciurile. Pana acu in top sunt Italia-Spania respective Danemarca-Portugalia. Doua meciuri pentru care merita sa te uiti la fotbal. In partea cealalta, din catoegoria “aduceti scobitori sa imi proptesc ochii”, avem Franta-Anglia si Germania-Portugalia. Departe de mine gandul de a ma transforma intr-un Tolontan sau mai stiu de mare cronicar sportiv, asa ca nu ma pun sa numar ocazii, cornere, suturi la poarta si alte cele, dar voi insista pe un meci care desi fara mare istoric, m-a gadilat intr-un mod placut. Spania-Irlanda 4-0. Desfasurarea meciului e irelevanta din perspectiva acestui articol, ce e relevant in schimp e modul in care irlandezii s-au comportat in tribuna. In ultimele 10 minute ale meciului au cantat in continuu. Si prin “cantat” nu inteleg scandari tipice de galerii cu referinte la mame, rude, sfinti, morti si alte de-astea ci efectiv cantat, cantec, cu versuri, cu strofe multe sau macar cu o strofa care se repeta timp de 10 minute. Undeva in cadrele din tribuna am prin si un batranel imbracat in verde care abia isi stapanea lacrimile (sper sa gasesc o poza pe undeva), in timp ce 10-15.000 de oameni cantau intr-una, ca si cum echipa lor ar fi cea care conducea detasat meciul. Mi s-a parut o lectie despre cum ar trebui vazut fotbalul, ca o competitie in care daca adversarul iti este superior trebuie sa-l respecti, nu sa il injuri, iar pe “ai tai” sa ii aplauzi pentru efort si daruire nu sa le ceri demisia. Imi imaginez cum trebuie sa se fi simtit baietii din echipa irlandei cand, nici macar dupa fluierul final al meciului, oamenii din tribuna nu s-au oprit din cantat.

Am vazut si la noi un exemplu asemanator, prin 2009-2010 parca, la un meci Poli Timisoara – Steaua, cand tot stadionul din Timisoara canta la scorul de 8-0 pentru Steaua, dar cumva manifestarea publicului nu mi-se parea a fi o reactie sincera de sustinere a echipei cat mai degraba o atitudine de genul “Ia sa va aratam noi, miticilor, cum se comporta o galerie civilizata”.

Edit: Am aflat mai tarziu. Cantecul se numeste The Fields of Athenry si puteti vedea aici o filmare de un minut facuta de cineva de pe stadion cu telefonul.

Advertisements

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: