Aritmetica post-referendum.

S-a terminat si referendumul, dar nu va panicati, e foarte posibil sa urmeze inca unul, asa ca sa ne facem de rahat fata de toata lumea…..dar despre asta, intr-un episod  urmator. Pana atunci, cu ultimii mei 2 neuroni am facut un calcul. La alegerile locale de prin primavara a fost o participare de vre-o 57% in conditiile in care pe oameni ii influenteaza direct cine e primar la ei in sat si pe langa asta s-a considerat a fi o mobilizare record pentru a vota impotriva PDL-ului. Date fiind circumstantele, eu consider ca pe-acolo ar fi procentul maxim posibil de prezenta la vot, pe care, cu indulgenta, si gandindu-ma la capacitatea de calcul redusa a neuronilor mei, l-am rotunjit la 60%.

Bun, acu’ ca am stabilit asta, sa continuam matematica. Ungurii si secuii au de regula undeva pe la 6% din populatia cu drept de vot, si nu s-au prezentat la referendum. Electoratul PDL, ala putin cat a ramas, vre-o 13-15%, sunt un fel de “ultimi mohicani”, niste “kamikaze” pentru Base, Boc, Videanu, Blaga. Astia cu siguranta nu s-au dus sa voteze.  Pe langa astia mai e o mare masa de oameni care acu 2 luni ar fi votat impotriva Baselului (a nu se confuda cu un vot pentru USL) dar in ultimele saptamani s-au scarbit de viteza cu care Ponta si Antonescu au creeat conditii cat mai propice pentru demitere, fara sa isi bata prea mult capul cu semnalele dinspre UE sau cu legile in vigoare. Pe astia ii apreciez, dupa ochi, tot asa pe la un 6-8% din populatia cu crept de vot. Facand o suma si rotunjind, se fac 25%, adeca un sfert. Un sfert din cei 60%, pe care ii consider procent maxim posibil in Romania la orice alegeri, e 15% din toata populatia cu drept de vot. Rezulta ca 45% prezenta la referendum pare a fi o valoare corecta. Adica nu pare sa se fi umflat numarul de voturi chiar asa de nesimtit. Un 2-3%, acolo, treaca-mearga.

Dilema mea e, cum mama zmeilor au reusit sa vina la vot in Olt 75%? Mai ales in situatia in care pe la 8 seara era o prezenta de 55%? Vi-se pare verosimil ca in ultimele 3 ore de votare sa se prezinte 20% cand in primele 3 ore abia s-au adunat 10% si in urmatoarele 3 inca vre-o 12%?

Impresionant spirit civic, parol!

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: