Nu lasa pe azi ce poti face maine

Deja ma simt aiurea ca insist atata cu politica, da’ n-am ce sa fac. La olimpiada in ultimele zile sportivii nostri termina de la locul 4 in jos….nu ca eu as fi capabil de mai multe. Steaua si-a luat-o de la niste slovaci, U Cluj se zbate in chinuri sa scape de retrogradare si campionatul de Fromula 1 are pauza o luna.

Sa revenim la curtile noastre constitutionale care au amanat pronuntarea asupra validitatii referendumului din cauza datelor contradictorii primite. Booon, acu sa trecem in revista documentele alea:

1. De la Institutul de statistica – Noi am facut o numaratoare a populatiei, da’ nu avem toate datele inca si oricum nu noi suntem aia pe care tre’ sa ii intrebati cati oameni au voie sa voteze.

2. De la MAI – In conformitate cu listele noastre ar trebui sa fie vre-o 18 milioane de votanti….dar noi doar centralizam listele, primarii sunt responsabili de actualizarea lor.

3. Tot de la MAI – Dupa cum va ziceam, primarii sunt responsabili de actualizarea listelor, asadar noi nu putem sa garantam ca datele alea is corecte. Au mai murit oameni si e posibil sa nu se fi actualizat listele….da’ oricum daca is gresite primarii sunt de vina si noi nu avem competenta de a ii verifica, Autoritatea Electorala Centrala (sper sa nu fi gresit denumirea) tre’ sa ii verifice

4. De la Autoritatea Electorala Centrala – Conform legislatiei in vigoare primarii trebuie sa dea listele de votanti la 5 zile de cand se stabileste data referendumului. MAI le centralizeaza si ni-le da noua. Pe baza datelor primite de la MAI noi calculam procentajele de la vot. In 2011 am facut o verificare in 30% din primarii si am gasit nereguli. Daca listele sunt gresite sau nu…nu-i treaba noastra. MAI trebuie sa ne dea datele corecte.

Asa. Astea sunt informatiile primite de curtea constitutionala. Nu stiu ce or inteles ei din ele dar eu am inteles urmatoarele:

Insitutul national de statistica, cu numaratoarea lor cu tot, n-au nici o treaba cu toata nebunia pentru ca ei numara cati oameni gasesc pe-acasa si oricum n-au competenta de a numara votanti. Adica de unde sa stie ca Grigoru’ Anii din capu’ satului  n-o facut 20 de ani de puscarie si nu mai are voie sa voteze.

Prin iunie s-a stabilit ca va fi referendum. In maxim 5 zile dupa aia primarii trebuiau sa actualize listele de votanti si sa le trimita la MAI, care MAI trebuia sa le centralizeze (dar nu sa le si verifice) si sa le de mai departe la BEC. BECul asta (care are voie sa verifice daca primarii au facut bine listele dar trebuie sa ia listele de la MAI ca pe adevarul adevarat), be baza datelor de la MAI, declara care e numarul de votanti.

Autoritatea Electorala Centrala (eu o sa ii zic BEC de-acu incolo) zica ca, prin lege primarii trebuie sa aiba listele actualizate si ca i-au verificat acu un an, prin sondaj, cand s-au gasit probleme. Nu zice niciunde daca s-au remediat sau doar au fost bucurosi ca le-au gasit si le-au lasat acolo ca sa le gaseasca si alta data. Oricum, presupun ca dupa controalele alea listele erau in regula, repet, anul trecut. Deci BECul se trage pe cur si paseaza raspunderea catre MAI.

 Curtea constitutionala zice, “Bine ba, nici unu’ dintre voi nu garanteaza pentru corectitudinea datelor alora? Pai legea zice ca ele trebuiau sa fie stabilite inainte de referendum, voi v-ati pus stampilele pe ele si acu’ veniti sa-mi ziceti c-ati semnat ca primaru’ si defapt habar n-aveti daca sunt bune? Ia hai, puneti mana si va numarati pana in 12 septembrie, ca noi nu putem sa ne asumam raspunderea”

Toti astia, cu lantul lor de comanda cu tot, au semnat, ca primarii, inclusiv primarii, ca listele sunt bune iar acum isi paseaza responsabilitatea in jos pe lant. Nu m-ar surprinde deloc daca in vre-o luna se va demonstra ca un functionar dintr-o primarie din Stalpeni sau din Sinersig va fi gasit vinovat pentru faptul ca listele alea nenorocite nu erau actualizate si ca ori maharii de deasupra lui, incepand cu primarul si terminand cu ministrul de interne si BECul sunt niste mielusei de buna credinta care, de atata buna credinta, au semnat tot ce le-a pus in fata functionarul cel rau.

Hai, ba! Mai da-o in mama ei de treaba. Cand eram mic nu intelegeam vorba aia “tara arde si baba se piaptana”….eh, acu m-am lamurit.

P.S. : Eu daca as fi USL si as avea 60% din primariile din tara, m-as asigura ca primarii mei si-au facut temele si au numarat toti votantii inainte de a incepe un referendum. Mai ales daca stiu ca “marimea conteaza”.

Advertisements

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: