Paris-Roubaix. Iar Cancellara

Fabian Cancellara a câştigat, duminică, pentru a treia oară în carieră clasica monument Paris-Roubaix, reuşind totodată a două dublă cu Turul Flandrei.

Rutierul echipei RadioShack s-a impus de această dată la sprint pe velodromul din Roubaix în faţa belgianului Sep Vanmarcke (Blanco), singurul supravieţuitor dintr-un pluton pulverizat de cele 27 de sectoare pavate ale cursei.

Cu o medie de 44 km/h, Cancellara şi Vanmarcke au intrat roată la roată pe velodromul din Roubaix la 5 ore şi 45 de minute după plecare din suburbiile Parisului, iar la final au oferit o mostră de ciclism pe pistă.

Vanmarcke a preluat iniţiativa şi l-a studiat pe Cancellara, însă elveţianul s-a folosit de experienţa sa bogată pentru a se plasa ideal în poziţia de atac. Cu 200 de metri înaintea liniei de sosire Cancellara a ieşit puternic prin dreapta lui Vanmarcke şi l-a învins pe acesta.

Pentru elveţian este a treia victorie din Paris-Roubaix după cele din 2006 şi 2010, iar la fel ca în 2010 reuşeşte dubla ca la interval de doar şapte zile să câştige Turul Flandrei şi Infernul Nordului.

Victorie în trepte

Cancellara şi-a croit drum în trepte spre acest al treilea succes din carieră în Paris-Roubaix. Mai întâi s-a desprins pe plat, între două sectoare pavate, la 30 de kilometri de sosire, de un grup masiv de rutieri din care nu lipseau Sylvain Chavanel, Lars Boom sau Thor Hushovd, trei dintrei cicliştii cu pretenţii la victorie.

Din două pedale rutierul din ţara cantoanelor ajungea din urmă grupul de opt oameni aflat în fruntea cursei şi care îi cuprindea pe Gaudin (EUC), Vandenbergh (OPQ), Vanmarcke (BLA), Langeveld (OGE), Van Avermaet (BMC), Flecha (OGE), Paolini (KAT) şi Stybar (QPQ).

La apropierea lui Cancellara belgienii Vandenbergh şi Vanmarcke au dat pedale grele şi s-au desprins din grupul de frunte. Cancellara a aşteptat în grupul din spate în timp ce diferenţa celor doi flamanzi din faţă creştea vâzând cu ochii.

Când ecartul a ajuns la pragul de 40 de secunde, Cancellara a mărit ritmul şi doar cehul Zdenek Stybar a reuşit să se menţină în trena sa pe al şaselea sector al cursei numerotat în ordine inversă aşa cum este tradiţia în Paris-Roubaix.

Înainte de Carrefour de l’Arbre, punctul central al cursei şi cel mai dur sector pavat alături de cel din pădurea Arrenberg, am avut regrupare în fruntea cursei, belgienii fiind ajunşi de Cancellara şi Styberg.

Grupul de patru avea să fie redus la jumătate pe dura porţiune de pavate din Carrefour de l’Arbre. Mai întâi Vanderbergh a agăţat un spectator neglijent şi s-a văzut pus la pământ, pentru ca după alţi câţiva zeci de metri să fie rândul lui Stybar să o păţească.

Fostul campion mondial de cyclo cross a scăpat piciorul stâng din pedală într-un moment de maximă acclerare şi nu a mai putut reveni alături de Cancellara şi Vanmarcke, de unde până atunci fusese lipit ca timbrul pe scrisoare de marele favorit elveţian.

Astfel cursa se reducea la o afacere în doi pentru ultimii kilometri, deşi Cancellara a încercat să-l desprindă pe colegul său de evadare cu un atac surprinzător pe plat.

Vanmarcke, 24 ani, omul care l-a învins pe Tom Boonen în Omloop Het Nieuwsblad din 2012, pornea teoretic ca favorit la sprint in faţa lui Cancellara, dar până la urmă experienţa celui din urmă a cântărit decisiv.

Campionul Olandei Niki Terpstra a completat podiumul după un sprint alături de belgianul Greg Van Avermaet şi francezul Damien Gaudin.

sursa: http://www.onlinesport.ro/

Advertisements

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: