Şaorma stie

Este bine cunoscut faptul că poporul român este un popor “șaormar”. În ultimii ani, shaormeriile au luat o amploare foarte mare, estimându-se că, în România, se consumă zilnic aproximativ 1 milion de shaorme. Este evident cât de apreciată este de români. În același timp, este și hulită de foarte mulți oameni care asociază instantaneu persoanele obeze cu, consumul de shaorma.

Vorbind la modul general, shaorma este cel mai sănătos aliment fast-food existent, dacă știi ce ingrediente să adaugi. Iată motivele pentru care spun acest lucru:

–    frigerea cărnii se face în mod corect, din lateral, astfel grăsimea nu cade pe foc și nu adaugă cărnii produse cancerigene precum se întâmplă la frigerea pe grătar
–    ingredientele sunt recomandate de către nutriționiști: piept de pui, carne de oaie sau vită, roșii, castraveți murați, varză, ceapă, pătrunjel, iaurt, mujdei, ardei iute, alte condimente
–    adaugi ce ingrediente dorești
–    este preparată în fața ta, dacă nu-ți place cum arată un ingredient, îl poți refuza sau poți renunța la comandă
–    este echilibrată din punct de vedere nutrițional

În mod normal, o shaorma are aprox. 800-1000 kcal. Dacă eliminăm cartofii prăjiți și sosurile precum maioneza și ketchup-ul, obținem chiar un aliment dietetic de aprox. 300-400 kcal.

Te întrebi de ce a căpătat shaorma o reputație atât de proastă la noi în țară? Simplu, din cauza plăcerii românilor de a consuma cartofi prăjiți și sosurile aferente. Patronul (de naționalitate turcă) unei shaormerii, mi-a spus următorul lucru: “Rețetele clasice turcești nu au în compoziție ingrediente precum cartofi, maioneză, ketchup. Dar românii le cer cu insistență, dacă nu le oferim, nu mai cumpără”. Din păcate, gustul fast-food a fost educat de către primele restaurante de acest gen din țară, McDonald’s, KFC, restaurantele tip rulotă, etc., din meniurile cărora nu au lipsit niciodată cartofii prăjiți, ketchup-ul și maioneza.

Sursa: Income Magazine

Important e sa citesti doar partea scrisa cu litere groase 🙂 Nu subestimati niciodata puterea de-a citi stirile in diagonala….printre randuri, cum ar veni.

 

Advertisements

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: