Sah, Rusia si Vestul.

Voi incerca sa leg niste idei despre toata povestea asta cu Rusia, Ucraina, Crimeea si “Vestul”. Unele dintre ele s-ar putea sa fie contradictorii, dar incerc sa imi formez o opinie obiectiva, fara sa tin partea cuiva.

Opinia unui protestatar din Kiev dupa ce “soldati necunoscuti” au ocupat toate punctele strategice din Crimeea(citat aproximativ): “Rusii din Crimeea fac acelasi lucru pe care l-am facut noi in Kiev. Diferenta e ca noi nu eram inarmati”.

Fapt istoric: Crimeea a fost ruseasca de cand au luat-o de la turci si pana prin anii 50 cand au dat-o ucrainienilor.

Fapt istoric: Rusia s-a angajat sa mentina integritatea teritoriala a Ucrainei in schimbul renuntarii acesteia la arsenalul nuclear post-sovietic din Ucraina.

Opinie: Nu ai cum sa nu faci o paralela intre Serbia-Kosovo si Ucraina-Crimeea. Rusii s-au folosit de precedentul Kosovo cu maxim succes.

Opinie: Daca factorii de decizie din Vest si Putin ar juca sah…Putin ar castiga fara drept de apel. Poate chiar cu un mat dupa 3 mutari.

Lasand la o parte implicarile globale, rusii au jucat meciul asta perfect. Nici n-aveau cum sa piarda avand in vedere ca jucau in fata unui oponent luat complet prin surprindere.

Prima mutare, pregatirea terenului. Hai sa ne jucam de-a capitalismul si sa creem o dependenta a Europei vestice de gazul rusesc.

Deschiderea adversarului: Nu e nici o problema….cerere si oferta. De ce sa cautam solutii alternative scumpe cand uite ce ieftin e gazul de la rusi.

A doua mutare, asteapta greselile adversarului: UE si Americanii si-au dat cu stangul in dreptul in conflictele din fosta Iugoslavie. UE complet ineficienti, imi pare ca se aseamana cu Imperiul Austro-Ungar de la inceputul anilor 1900, care fiind ocupati cu eticheta si diplomatia au pierdut legatura cu realitatea. Americanii intrand cu bocancii intr-o parte a lumii in care nu erau capabili sa inteleaga ca nu exista alb si negru ci doar gri in diverse nuante.

Greselile adversarului 1: Recunoasterea Kosovo in urma unui referendum (1991) si a unei declaratii de independenta (2008) ca si drept al popoarelor la autodeterminare.

Greselile adversarului 2: Razboiul americanilor din Irak, manat oficial de dorinta de a scapa lumea de armele de distrugere in masa ale lui Saddam, neoficial de dorinta de petrol.

Tatonarea terenului: Interventia ruseasca in Georgia.

Reactia Vestului: Gargara diplomatica. Condamnarea prin vorbe a interventiei. Contributie la acordul de incetare a focului.

Specularea greselii adversarului: Debarcarea lui Ianukovici si instalarea noii puteri la Kiev nerecunoscuta de rusi, evident nici de cei din Crimeea. Referendum, declaratie de independenta. Sah!

Reactia Vestului: Nu prea au ce face daca mai vor sa gateasca la aragaz…respective senzatia neplacuta de “musca pe caciula”. Hai sa bagam niste interdictii unor demnitari. Pistol cu apa.

Sunt curios cum va continua meciul, avand in vedere ca rusii pot face acum destul de multe bazandu-se pe precedentul creat de Europa de vest si de Americani. Oare pana unde se vor intinde?

Opinie: Nu stiu de ce treaba asta cu Crimeea mie imi seamana a anexarea regiunii Sudete din Cehia de catre Germania in 1938. Asemanarea dintre reactia de acum si atunci a “Vestului” ma sperie un pic, prin prisma curiozitatii mele din paragraful de mai sus.

Advertisements

About Josef Svejk
Through possibly-feigned idiocy or incompetence he repeatedly manages to frustrate military authority and expose its stupidity in a form of passive resistance: the reader is left unclear, however, as to whether Švejk is genuinely incompetent, or acting quite deliberately with dumb insolence. These absurd events reach a climax when Švejk, wearing a Russian uniform, is mistakenly taken prisoner by his own troops. Source: Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: